Preskocit navigáciu

Príslušník ČS PSR získal v silovom trojboji titul Majster Slovenska


Príslušník ČS PSR získal v silovom trojboji titul Majster Slovenska

Sympatický a vždy usmiaty Peter Zachar (23) je rodákom z malej obce Ružindol v okrese Trnava. Pochádza zo športovej rodiny, otec bývalý kulturista, mama bývalá hádzanárka viedli Petra už odmalička k športu. V mladosti skúšal rôzne športy, no najbližšie mal k silovým cvikom. Posilňovňa sa stala pre neho druhým domovom.

Pred niekoľkými rokmi vymenil Peter domácu posilňovňu za posilňovňu športového klubu SPC Častá. Už v klubových začiatkoch si ho všimol charizmatický a skúsený tréner Pavol Kovalčík, ktorý je viceprezidentom Slovenskej asociácie kulturistiky, fitness a silového trojboja (SAKFST). Pod jeho vedením sa podarilo Petrovi úspešne reprezentovať v silovom trojboji nielen športový klub, ale aj Čestnú stráž prezidenta Slovenskej republiky (ČS PSR). V uniforme slúži od roku 2008, v súčasnosti zastáva funkciu strelec roty čestnej stráže. „Byť príslušníkom čestnej stráže prezidenta je pre mňa česť,“ zdôraznil talentovaný športovec.

Šport znamená pre Petra veľmi veľa, obetoval mu všetok voľný čas, priateľov, rodinu. Nikdy to ale neľutoval. Hodiny strávené v posilňovni nevyšli nazmar.

Tento mladý muž sa silovému trojboju venuje dva roky, súťažne jeden rok. Za tento krátky čas získal dva tituly Majstra Slovenska v silovom trojboji, dva tituly Majstra Slovenska v tlaku na lavičke, 2. miesto v silovom trojboji v Českej republike a 2. miesto v súťaži družstiev národnej ligy.

V utorok 24. mája v Sieni tradícií ČSPSR Petrovi Zacharovi osobne zablahoželal k získaniu titulu Majstra Slovenska v silovom trojboji veliteľ útvaru plk. Miroslav Ištván a náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta Slovenskej republiky (NVK PSR) genmjr. Marián Áč. „Som hrdý, že máme na útvare vojaka, ktorý v pozitívnom zmysle reprezentuje útvar čestnej stráže,“ zdôraznil počas stretnutia NVK PSR.

Majster Slovenska je veľmi rád, že ho podporuje v snažení jeho rodina a aj najbližšie okolie. „V období intenzívnej prípravy na súťaž mi v práci vychádzajú plne v ústrety,“ konštatoval s úsmevom Peter. Pre športovca je veľmi dôležitá správna životospráva, a rodinná pohoda. A tú mladý športovec našťastie má. Podľa jeho slov je jeho mama výborná kuchárka a s láskou mu varí jeho obľúbené jedlá. Najväčším vzorom sú pre neho rodičia, tréner a kolegovia zo športového klubu.

Peter trénuje tri krát do týždňa a tréningová jednotka pre silový trojboj trvá v rozmedzí od 1,5 do 2 hodín. Súťažiaci sa pripravuje na súťaž v intenzívnej fáze približne 4 mesiace. Po súťaži nastáva obdobie relaxácie a po tomto období prichádza znova obdobie intenzívneho tréningu. Podľa slov trénera je silový trojboj veľmi náročný šport. Viceprezident SAKFST zdôraznil: ,,Pre súťažiacich v silovom trojboji je charakteristická veľká sebadisciplína a sebaovládanie. Všetky pokusy súťažiaceho si vyžadujú maximálnu fyzickú a psychickú koncentráciu na podanie čo najlepšieho silovo a technicky zvládnutého výkonu. Ozajstné vrcholy pre jednotlivca sú v tomto športe maximálne dva krát do roka. Peter svojimi športovými úspechmi dokázal, že je veľmi disciplinovaný športovec , ktorý má v tomto športe veľkú perspektívu,“ uviedol v rozhovore jeho tréner Pavol Kovalčík.

Na každom tréningu sú zverenci Pavla Kovalčíka vedení k dosahovaniu osobných rekordov. Športový klub ŠK SPC Častá má vybudované dobré meno nielen doma ale aj v zahraničí. Samotný tréner zasvätil športu celý život a vedie k nemu mladých ľudí z celého Slovenska. V súčasnosti drží Pavol Kovalčík ochrannú ruku nad približne 150 zverencami. Najmladší z nich má len 12 rokov.

Silový trojboj patrí medzi silové športy, zahŕňa nasledovné silové disciplíny: drep, tlak a mŕtvy ťah. V každej disciplíne má súťažiaci tri pokusy, z ktorých sa najvyšší platný pokus započítava do konečného súčtu trojboja. Na porovnanie všetkých súťažiacich sa používajú Reshel alebo Wilksove (IPF) body. Ak dvaja alebo viac pretekárov dosiahnu rovnaký súčet, ľahší pretekár vyhráva nad ťažším. Súťažným nástrojom pretekárov je nakladacia činka, ktorej hmotnosť sa počas súťaže mení podľa pretekárov v súlade s pravidlami silového trojboja. Silový trojboj je rozdelený do váhových a vekových kategórií. Peter súťaží v juniorskej kategórii do 23 rokov, vo váhovej kategórii do 120 kg.


Príslušník ČSPSR získal v silovom trojboji titul Majster SlovenskaPríslušník ČSPSR získal v silovom trojboji titul Majster SlovenskaPríslušník ČSPSR získal v silovom trojboji titul Majster SlovenskaPríslušník ČSPSR získal v silovom trojboji titul Majster SlovenskaPríslušník ČSPSR získal v silovom trojboji titul Majster SlovenskaPríslušník ČSPSR získal v silovom trojboji titul Majster SlovenskaPríslušník ČSPSR získal v silovom trojboji titul Majster SlovenskaPríslušník ČSPSR získal v silovom trojboji titul Majster Slovenska

Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: por. Ing. Andrea Rišianová, archív ŠK SPC Častá - Dátum: 27.05.2011
Čítanosť: 25971
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share