Preskocit navigáciu

Taliansky prezident po prvý raz na Slovensku


Taliansky prezident po prvý raz na Slovensku  
Na pozvanie prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča pricestoval 15. apríla 2011 na jednodňovú návštevu Slovenskej republiky taliansky prezident Giorgio Napolitano s manželkou. Po slávnostnom privítacom ceremoniáli na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave pokračovali štátnici plenárnym rokovaním.
 
,,S Talianskom máme bezproblémovú spoluprácu vo všetkých oblastiach – politickej, hospodárskej aj kultúrnej,“ konštatoval slovenský prezident a podčiarkol záujem slovenskej strany o rozvíjanie ďalšej spolupráce a skvalitňovanie bilaterálnych slovensko-talianskych vzťahov.
 
Počas rokovania hovorili hlavy štátov nielen o spolupráci SR a Talianska v nadnárodných inštitúciách NATO, EÚ, OSN, ale aj o vzájomnej spolupráci oboch krajín v oblasti energetiky. Vrcholní predstavitelia  Slovenskej republiky a Talianska sa počas rokovania nevyhli ani téme aktuálneho diania v Líbii.
 
Súčasťou programu oficiálnej návštevy talianskeho prezidentského páru na Slovensku bolo aj stretnutie talianskeho prezidenta s predsedníčkou vlády SR Ivetou Radičovou a predsedom NR SR Richardom Sulíkom.
 
Počas pobytu na Slovensku si taliansky prezidentský pár prezrel diela Paola Veroneseho, na vernisáži s názvom „Portrét muža“, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Mirbachovho paláca.
 
Na záver návštevy vyjadril vrcholný predstaviteľ Talianska potešenie zo stretnutia a poďakoval Ivanovi Gašparovičovi za jeho prísľub účasti na oslavách 150. výročia zjednotenia Talianska, ktoré sa uskutočnia 2. júna 2011. 
 

Taliansky prezident po prvý raz na SlovenskuTaliansky prezident po prvý raz na SlovenskuTaliansky prezident po prvý raz na SlovenskuTaliansky prezident po prvý raz na Slovensku

Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: PSR - Dátum: 18.04.2011
Čítanosť: 13831
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share