Preskocit navigáciu

Trať Devín-Bratislava odbehli vojaci aj s puškou


Trať Devín-Bratislava odbehli vojaci aj s puškou

Nedeľný Národný beh Devín - Bratislava si vyskúšali aj vojaci v poľnej výstroji. Nadviazali tak na historickú tradíciu, kedy v úvodných ročníkoch mali vysoké zastúpenie práve príslušníci predvojnovej Československej armády. Napríklad v roku 1935 bolo zo 135 bežcov až 125 vojakov. A z roku 1934 sa zachovala fotografia, na ktorej beží vojak s malou poľnou a puškou. Príslušníci Čestenej stráže prezidenta SR sa na behu po prvýkrát zúčastnili už v roku 2007. Od roku 2008 trať absolvujú v poľnej uniforme.

„Z Čestnej stráže prezidenta nás bežalo osem. Napriek nie najľahšej výstroji sme všetci dobehli do cieľa," s pocitom víťaza nám povedal nadporučík Marián Mäsiar. On aj jeho kolegovia bežali v taktickej výstroji, vrátane osobnej zbrane.

Vo vyše 5-tisíciovom štartovnom poli bežalo aj viacero športovcov z rezortu obrany v drese a v maratónkach. „Bežalo sa mi výborne, ale vojaci mali skutočne môj obdiv za to, že bežali v ťažkej výstroji a skvele nadviazali na historickú tradíciu,“ zhodnotil Miloš Domorák z kancelárie ministra obrany, ktorý národný beh Devín – Bratislava absolvoval už siedmy raz.


Trať Devín-Bratislava odbehli vojaci aj s puškouTrať Devín-Bratislava odbehli vojaci aj s puškouTrať Devín-Bratislava odbehli vojaci aj s puškouTrať Devín-Bratislava odbehli vojaci aj s puškou

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 11.04.2011
Čítanosť: 15043
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share