Preskocit navigáciu

GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety


GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety

Devätnásty január je dňom úcty a piety, ktorú pozostalí a vojenskí i štátni predstavitelia Slovenska a Maďarska prišli vyjadriť na miesto nedokončenej misie vojakom, ktorí tragicky zahynuli na kopci Borsó neďaleko maďarskej obce Hejce.

Povedal to dnes minister obrany Ľubomír Galko na pietnom zhromaždení pri príležitosti piateho výročia tragickej udalosti, pri ktorej zahynulo 42 ľudí po páde vojenského špeciálu An-24.

Galko pripomenul, že toto nešťastie bolo zhodou nešťastných náhod a jedného okamihu, ktorý nemilosrdne rozhodol za tých, ktorí boli v tom čase v armádnom lietadle An-24. "K úspešnému ukončeniu ich práce v zahraničnej misii KFOR v Kosove chýbalo iba niekoľko minút, iba pár kilometrov. Ale osud bol neúprosný. Rozhodol inak,“ dodal Galko.

Občanom obce sa poďakoval za to, čo v osudných chvíľach urobili pri záchranných prácach po havárii. Zároveň priznal, že dnešok bol preňho veľmi emotívny, pretože bol navštíviť priamo miesto tragédie. „Tam som si uvedomil, aký je ľudský život veľmi cenný,“ zdôraznil minister obrany. Doplnil, že jeho prioritou je bezpečnosť našich vojakov. Zároveň vyhlásil, že lietadlá, ktoré sa momentálne používajú, sú prevádzkyschopné a bezpečné.

Na pietnom akte sa zúčastnil aj minister obrany Maďarskej republiky Csaba Hende. „Dievčatá a chlapci, ktorí tu zahynuli, sa podujali na najväčšiu vec vo svojom živote. Slúžili svojej vlasti. A slúžili aj našej spoločnej veci, nášmu spojenectvu. Preto odišli do Kosova, aby vytvorili mier v takej krajine, ktorá bola zničená a zmrzačená,“ povedal.

Vojenský špeciál An-24 so 43 príslušníkmi OS SR havaroval pred piatimi rokmi na kopci Borsó, pri maďarskej obci Hejce, asi 50 km pred cieľom svojej cesty v Košiciach. Lietadlo viezlo domov vojakov z misie KFOR v Kosove. Haváriu prežil ako jediný iba Martin Farkaš. Ten v súčasnosti pôsobí na ďalšej vojenskej misii v Afganistane, preto sa pietnej spomienky nezúčastnil. Kolegov z misie KFOR si pripomenul v Kandaháre.

"Je to vlastne prvýkrát, čo sa nezúčastním na pietnom akte priamo v Hejciach. Na svojich zosnulých kolegov však nikdy nezabudnem a aj dnes tu v Afganistane na ich pamiatku zapaľujem sviečku a venujem im tichú spomienku," povedal Farkaš.

Pietneho aktu sa nezúčastnil vrchný veliteľ ozbrojených síl prezident Ivan Gašparovič, ale v jeho mene položil veniec a uctil si pamiatku zosnulých vojakov náčelník vojenskej kancelárie prezidenta generálmajor Marián Áč.


GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety GALKO: 19. január navždy ostane dňom úcty a piety

Autor: TASR a Mediálne oddelenie MO SR , Foto: MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 19.01.2011
Čítanosť: 16245
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share