Preskocit navigáciu

Summit prezidentov krajín V4


Summit prezidentov krajín V4

Slávnostným privítacím ceremoniálom na nádvorí pred hotelom Thermia Palace sa dnes začalo v Piešťanoch stretnutie prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky – V4. Slovenský prezident Ivan Gašparovič privítal prezidenta Českej republiky Václava Klausa, prezidenta Maďarskej republiky László Sólyoma a prezidenta Poľskej republiky Lecha Kaczynskeho.

Slovenský, český, maďarský a poľský prezident budú diskutovať predovšetkým o súčasnom stave a funkčných perspektívach efektívnej spolupráce V4. V tomto tematickom okruhu budú diskutovať Ivan Gašparovič, Václav Klaus, László Sólyom a Lech Kaczynski o európskej susedskej politike, o rozširovaní EÚ ako aj o možnostiach spolupráce V4 v spoločných rozvojových projektoch.

Druhým tematickým okruhom budú bezpečnostné a sociálne problémy a istoty občana v integrujúcej sa Európe. V rámci tohto veľkého tematického balíka prediskutujú partneri problematiku Schengenu a voľný pohyb osôb a pracovných síl, otázky nelegálnej migrácie, či cezhraničnej kriminality. Hlavy štátov V4 budú hovoriť aj o európskej bezpečnostnej architektúre, energetickej a potravinovej bezpečnosti.
 
Tretí balík tém na diskusiu obsahuje zahraničnopolitické otázky. Sú to otázky spojené najmä s aktuálnym vývojom v gruzínsko-ruskom konflikte v kontexte postoja krajín V4. Prezidenti štátov V4 budú ďalej rozoberať aj tému podpory priorít českého predsedníctva EÚ v 1. polroku 2009 a otázky Medzinárodného vyšehradského fondu.
 
Súčasťou programu summitu hláv štátov V4 v Piešťanoch je aj benefičný koncert „Peter Dvorský a priatelia“ venovaný storočnici Eugena Suchoňa. Umelci vystúpia v záhrade Prezidentského paláca v piatok 12. septembra 2008.
 
Summit prezidentov bude pokračovať v sobotu 13. septembra bilaterálnymi stretnutiami a druhým plenárnym zasadnutím. Po jeho skončení prezidenti V4 slávnostne spustia „Fontánu prezidentov“ pred kúpeľmi Irma v Piešťanoch.


Autor: ČS PSR , Foto: ČS PSR - Dátum: 12.09.2008
Čítanosť: 16210
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share