Preskocit navigáciu

Prezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobie


Prezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobie

Počas dnešnej slávnostnej schôdze Národnej rady SR v historickej budove Slovenského národného divadla zložil sľub do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej prezident SR Ivan Gašparovič. Vstúpil tak do svojho druhého funkčného obdobia, čím sa stal historicky prvým prezidentom v novodobej histórii, ktorý zastáva funkciu hlavy štátu dve funkčné obdobia po sebe.

Na slávnostnej inaugurácii sa zúčastnilo takmer 500 hostí, medzi ktorými nechýbali ani predchádzajúci prezidenti Michal Kováč a Rudolf Schuster. Po inaugurácii sa hlava štátu zúčastnila na ekumenickej pobožnosti Te Deum v Dóme sv. Martina, ktorú celebroval bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský a generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik. Následne sa prezident Ivan Gašparovič s manželkou a hosťami presunul na slávnostný obed do Miestodržiteľského paláca.
 
Popoludní po prehliadke čestnej stráže v sídle hlavy štátu na Hodžovom námestí sa prezident prihovoril prítomným občanom z balkóna paláca. Inauguračný deň vyvrcholil recepciou v historickej budove Národnej rady SR.
Občania rozhodli o zvolení Ivana Gašparoviča 4. apríla v druhom kole prezidentských volieb, keď zvíťazil nad protikandidátkou Ivetou Radičovou. Získal 1 234 787 hlasov, čo predstavuje 55,53 percenta. Radičová stratila na svojho súpera 11,07 percenta, keďže získala 988 808 hlasov, teda 44,46 percenta.

Prezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobiePrezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobiePrezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobiePrezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobiePrezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobiePrezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobiePrezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobiePrezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobiePrezident SR Ivan Gašparovič začal druhé funkčné obdobie

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: kpt. Ing. Peter Michnica - Dátum: 15.06.2009
Čítanosť: 42255
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share