Preskocit navigáciu

Noví veľvyslanci odovzdali poverovacie listiny


Noví veľvyslanci odovzdali poverovacie listiny

Na nástupnej audiencii v Prezidentskom paláci v Bratislave dnes odovzdali prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi svoje poverovacie listiny mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko Axel Hartmann, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Holandského kráľovstva v Slovenskej republike Daphne Bergsma a mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v Slovenskej republike Trine Skymoen.

Prezident Slovenskej republiky počas rozhovoru s nemeckým diplomatom vyzdvihol veľmi dobré ekonomické, obchodné, politické ale aj spoločenské vzťahy medzi obomi štátmi. „Som rád, že aj v súčasnej dobe je Nemecko krajinou, o ktorú sa Slovensko môže opierať,“ povedal slovenský prezident. Ivan Gašparovič pripomenul aj premostenie slovensko-nemeckých vzťahov vďaka u nás žijúcim menšinám karpatských Nemcov, ktorí si stále zachovávajú svoju kultúru, jazyk a tradície.

Počas prijatia veľvyslankyne Holandského kráľovstva prezident vyjadril presvedčenie, že sa otvorí väčší priestor na spoluprácu v oblasti vedy a výskumu. Holandsko je zároveň významným partnerom slovenských vojakov v rámci operácie ISAF v Afganistane. „Naše ministerstvo obrany má záujem o zotrvanie v Afganistane aj po prípadnom odchode holandských vojsk z krajiny a chceme sa podieľať na jej obnovovaní,“ dodala Daphne Bersma, Zároveň prezidentovi Slovenskej republiky tlmočila pozdrav od Jej Veličenstva kráľovnej Beatrix.

Do rúk prezidenta dnes odovzdala svoje poverovacie listiny aj veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva. „Naše krajiny majú k sebe veľmi pekný a blízky vzťah. Za významnú časť histórie možno označiť aj vzťah nórskeho spisovateľa Björnsona k Slovákom začiatkom 20. storočia, čím výrazne povzbudil naše národno-oslobodzovacie úsilie,“ povedal na úvod stretnutia slovenský prezident. Ivan Gašparovič zároveň vyjadril presvedčenie, že pomocou spolupráce s inými krajinami je možné prekonať globálnu krízu. Otvárajú sa možnosti spolupráce v oblasti energetiky a energetických zdrojov a zároveň sú tu možnosti rozvoja v oblasti cestovného ruchu, kultúry, umenia či folklóru.

Noví veľvyslanci odovzdali poverovacie listinyNoví veľvyslanci odovzdali poverovacie listinyNoví veľvyslanci odovzdali poverovacie listinyNoví veľvyslanci odovzdali poverovacie listinyNoví veľvyslanci odovzdali poverovacie listinyNoví veľvyslanci odovzdali poverovacie listiny

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: kpt. Ing. Peter Michnica - Dátum: 22.09.2009
Čítanosť: 15970
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share