Preskocit navigáciu

Slovensko navštívil ruský prezident


Slovensko navštívil ruský prezident

Na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky v dňoch 6. – 7. apríla 2010 pricestoval na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča prezident Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. S ruským prezidentom pricestovali aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, minister energetiky Sergej Šmatko a ďalší významní zástupcovia ruských štátnych inštitúcií a podnikov.

Návšteva ruského prezidenta začala slávnostným privítacím ceremoniálom na nádvorí prezidentského paláca, po ktorom nasledovala slávnostná večera podávaná z úrovne slovenského prezidenta. V úvode sa Ivan Gašparovič nevyhol spomienke na tragické udalosti v Rusku. "S hlbokým zármutkom som prijal šokujúcu správu o bombových útokoch v moskovskom metre," vyhlásil a vyjadril rodinám a blízkym obetí hlbokú a úprimnú sústrasť. Slovenská hlava štátu následne vyzdvihla načasovanie návštevy ruského prezidenta v Bratislave práve v dňoch, keď si Slovensko pripomína 65. výročie oslobodenia nášho hlavného mesta Červenou armádou a v malom predstihu aj výročie ukončenia najväčšej tragédie v histórii ľudstva - druhej svetovej vojny. Uctením si na Slavíne pamiatky tisícok sovietskych vojakov a partizánov padlých pri oslobodzovaní Slovenska i Bratislavy, chceme vyslať jasné posolstvo vďaky i pamäti," odznelo z úst slovenského prezidenta počas večere.

Oficiálna návšteva pokračovala v stredu pracovnými stretnutiami s najvyššími ústavnými činiteľmi a spomienkovým podujatím na Slavíne. Na bratislavskom Slavíne pri príležitosti 65. výročia oslobodenia hlavného mesta obaja prezidenti položili vence. Najskôr si pamiatku vojakov uctili obaja prezidenti so svojimi delegáciami, po nich predseda parlamentu Pavol Paška, premiér Fico, zástupcovia parlamentu a jedenásti ministri Ficovho kabinetu. Svojim druhom v boji sa poklonili aj pamätníci druhej svetovej vojny z československej aj Červenej armády. Bratislavu spod fašistickej nadvlády oslobodili sovietski vojaci 4. apríla 1945. „Na Slovensku padlo 60-tisíc príslušníkov Červenej armády, čo je vysoká cena za slobodu, ktorú si treba stále pripomínať, aby ju poznali aj ďalšie generácie. Máme šancu sa rozvíjať vďaka nim," povedal počas príhovoru prezident Ruskej federácie.

Návšteva prezidenta Ruskej federácie potvrdila vysokú úroveň bilaterálnych vzťahov a posilnila vzájomné vzťahy najmä v hospodárskej oblasti. Prezidenti hovorili aj o medzinárodnej politike, vzťahoch Ruskej federácie s EÚ a NATO a o otázkach bezpečnosti a mieru vo svete. V diskusii sa venovali i energetike, doprave a vojensko-technickej spolupráci.

Návštevu hlavného mesta Slovenska ukončil Dmitrij Medvedev spoločnou účasťou s Ivanom Gašparovičom na koncerte Alexandrovcov v bratislavskej Inchebe.

Čestná stráž prezidenta SR sa na návšteve podieľala:

  • oficiálnym privítaním na letisku,
  • vzdaním slávnostných pôct pred prezidentským palácom,
  • špalierom počas rokovaní,
  • kladením vencov na Slavíne,
  • oficiálnou rozlúčkou na letisku.

Slovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezidentSlovensko navštívil ruský prezident

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: kpt. Ing. Peter Michnica - Dátum: 07.04.2010
Čítanosť: 17991
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share