Preskocit navigáciu

V prezidentskom paláci tiekla krv


V prezidentskom paláci tiekla krv

Červený kríž si každoročne pripomína Svetový deň darcov krvi, ktorý pripadá na 14. jún. Tento rok mali dobrovoľní darcovia krvi možnosť darovať túto vzácnu tekutinu aj v priestoroch Kancelárie prezidenta SR. Pre všetkých tu bola od ranných hodín pripravená mobilná odberová jednotka. Medzi darcami okrem širokej verejnosti nechýbali ani príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR či zamestnanci Kancelárie prezidenta SR.

Povzbudivými slovami podporil darcov aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič s manželkou. Prezident počas krátkeho príhovoru uviedol, že je rád, že najmä mladí ľudia cítia sami povinnosť, prídu a odovzdajú to, čo môžu. „Krv potrebuje každý, bez nej sa žiť nedá a ja som veľmi rád, že mladí ľudia to takto aj berú,“ povedal Ivan Gašparovič.

V roku 2010 sa svetový deň nesie v znamení motta „Nová krv pre svet,“ čím sa upriamuje pozornosť na zvyšujúcu sa potrebu krvi, ale zároveň aj na to, že mladí ľudia rozširujú základňu darcov. Záštitu nad Svetovým dňom darcov krvi na Slovensku prevzala manželka hlavy štátu, pani Silvia Gašparovičová, ktorej nadácia prispela Národnej transfúznej službe venovaním 12 chladničiek, ktoré budú určené na uskladnenie jedla pre darcov krvi na pracoviskách Národnej transfúznej služby. „Veľmi si cením výzvy ako Červeného kríža, tak Národnej transfúznej služby, že dokážu pritiahnuť ľudí k darovaniu. Teší ma, že počet darcov každoročne narastá a pevne verím, že bude aj narastať,“ povedala pani Silvia Gašparovičová prítomným darcom.

Na bezpríspevkovom darcovstve krvi pracujú tri svetové organizácie: Medzinárodná federácia Červeného kríža/Červeného polmesiaca, Medzinárodná federácia organizácií darcov krvi a Medzinárodná spoločnosť transfúzie krvi.


V prezidentskom paláci tiekla krvV prezidentskom paláci tiekla krvV prezidentskom paláci tiekla krvV prezidentskom paláci tiekla krvV prezidentskom paláci tiekla krvV prezidentskom paláci tiekla krvV prezidentskom paláci tiekla krv

Autor: kpt. Ing.Peter Michnica , Foto: kpt. Ing.Peter Michnica, npor. Ing. Matej Knotek - Dátum: 14.06.2010
Čítanosť: 42344
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share