Preskocit navigáciu

Slovensko navštívil nórsky kráľovský pár


Slovensko navštívil nórsky kráľovský pár Plnými poctami na nádvorí prezidentského paláca dnes privítala Čestná stráž prezidenta SR nórskeho kráľa Haralda V. s kráľovnou Sonjou. Je to ich historicky prvá návšteva Slovenska a zároveň šestnásta kráľovská návšteva v histórii SR. Prezident Ivan Gašparovič s manželkou ich privítali tradičným slovenským zvykom – chlebom a soľou. Nórsky kráľ Harald V. po stretnutí s prezidentom vyjadril presvedčenie, že jeho návšteva na Slovensku pomôže k prehĺbeniu vzájomných vzťahov medzi obomi krajinami. Zároveň poďakoval za vrelé privítanie na Slovensku. „Slovensko je pre mňa zahalené rúškom tajomstva, pretože som tu prvýkrát. Verím, že počas nasledujúcich troch dní budem mať možnosť bližšie spoznať jeho históriu aj mentalitu obyvateľstva. Teším sa aj na prehliadku kultúrnych pamiatok,“ dodal nórsky panovník.

V poobedňajších hodinách sa kráľovský pár stretol s najvyššími ústavnými činiteľmi, predsedom parlamentu Richardom Sulíkom a premiérkou Ivetou Radičovou. Kráľ s kráľovnou navštívili aj bratislavský Primacionálny palác a v sprievode primátora Andreja Ďurkovského si prezreli historické centrum mesta.

V stredu kráľ Harald V. slávnostne otvorí konferenciu o rozvoji ekonomických vzťahov. Kráľovná Sonja si v rámci návštevy prezrie hydroterapeutické centrum Gaudeamus pre postihnuté deti a dospelých v bratislavskom Lamači a tvorivé dielne v Ústredí ľudovej umeleckej výroby. Neskôr navštívia mesto Modra a tamojšiu galériu zasvätenú kráľovi pop-artu Andymu Warholovi, ktorý v roku 1982 kráľovnú Sonju maľoval. Do Bratislavy sa vrátia popoludní, aby na Hrade otvorili výstavu o nórskom spisovateľovi Björnstjerne Björnsonovi. Program druhého dňa by mali ukončiť na koncerte nórskej hudobnej skupiny Valkyrien Allstars.

Posledný deň návštevy kráľovský pár strávi na strednom Slovensku, kde si chce pozrieť objekty zrekonštruované z Nórskeho finančného fondu. V historickej Banskej Štiavnici navštívia Slovenské banské múzeum, Starý zámok, kaštieľ Sv. Antona a v Žiari nad Hronom ich čaká prehliadka spoločností s nórskym kapitálom podnikajúcich v oblasti metalurgického priemyslu.

Vo štvrtok v podvečerných hodinách panovníkov do vlasti poctami odprevadí špalier príslušníkov čestnej stráže.


Slovensko navštívil nórsky kráľovský párSlovensko navštívil nórsky kráľovský párSlovensko navštívil nórsky kráľovský párSlovensko navštívil nórsky kráľovský párSlovensko navštívil nórsky kráľovský párSlovensko navštívil nórsky kráľovský párSlovensko navštívil nórsky kráľovský pár

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: kpt. Ing. Peter Michnica - Dátum: 26.10.2010
Čítanosť: 19916
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share