Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24


Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24
19. január 2006 si väčšina Slovákov navždy zapamätá. V tento osudný deň, krátko po sedemnástej hodine odštartovalo z letiska v kosovskej Prištine dopravné turbovrtuľové lietadlo sovietskej výroby Antonov AN- 24 s príslušníkmi slovenského kontingentu KFOR. Cieľom pristátia malo byť košické letisko, kde už na svojich najbližších čakali príbuzní. Len päť kilometrov od slovenských hraníc lietadlo nečakane narazilo do kopca Borsó (Maďarsko). Želanie pasažierov a ich rodín o šťastnom návrate domov, späť do rodnej vlasti sa navždy rozplynulo.
 
Pri leteckom nešťastí prišlo o život štyridsaťjeden slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Haváriu vojenského lietadla v obci Hejce prežil jediný vojak, nadporučík Martin Farkaš.
 
V piatok 19. januára sa v maďarskej obci Hejce uskutočnilo pietne podujatie pri príležitosti dvanásteho výročia najväčšej leteckej havárie v dejinách Slovenskej republiky a jej ozbrojených síl.
 
Pamiatku na obete leteckej havárie na mieste nedokončenej misie si v maďarskej obci Hejce a na vrchu Borsó okrem pozostalých, obyvateľov obce, štátnych a cirkevných predstaviteľov Slovenskej republiky a Maďarska prišiel osobne uctiť aj minister obrany SR Peter Gajdoš, náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim, generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR brigádny generál Vladimír Šimko, veliteľ sídla prezidenta SR plukovník Norbert Kádek ako aj predstavitelia zahraničných armád a záchranári. Spomienkového aktu sa zúčastnil aj jediný preživší – dnes major Martin Farkaš, ktorý bol v osudný deň na palube havarovaného lietadla.
 
  „19. január 2006 zostane navždy čiernym dňom v histórii našich ozbrojených síl a celej Slovenskej republiky. A ani čas, ktorý od tejto tragédie uplynul, nijako nezmierni bolesť, ktorú v nás všetkých zanechala. Aj pri tejto príležitosti chcem preto vyjadriť podporu všetkým pozostalým a ubezpečiť ich, že na ich blízkych nikdy nezabudneme,” povedal šéf rezortu obrany.
 
K zabezpečeniu dôstojnej spomienky na obete leteckej havárie lietadla AN – 24 v obci Hejce prispela položením venca v mene prezidenta Slovenskej republiky Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky.

Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24Pietna spomienka na obete leteckej havárie lietadla AN-24

Autor: kpt. Ing. Andrea RIŠIANOVÁ , Foto: Jozef ŽIAK, MO SR - Dátum: 22.01.2018
Čítanosť: 2847
Verzia pre tlač

Skočiť na menu