Preskocit navigáciu

Česť a úcta obetiam Slovenského národného povstania


Česť a úcta obetiam Slovenského národného povstania
Slovenské národné povstanie bolo ozbrojené povstanie slovenských povstaleckých jednotiek počas druhej svetovej vojny. Začalo sa 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami. Nemecké jednotky povstaleckú armádu porazili v noci z 27. na 28. októbra 1944. Partizáni pokračovali v bojoch proti nacistom až do oslobodenia krajiny na jar 1945.
 
Pri príležitosti 69. výročia Slovenského národného povstania sa v týchto dňoch vo viacerých mestách a obciach na Slovensku uskutočňujú podujatia pripomínajúce udalosti späté s historicky významnou udalosťou, akou je Slovenské národné povstanie.
 
Spomienkové akcie v Zlatne, Pohronskom Bukovci, Leopoldove, Jankovom Vŕšku, Kališti, Lubine, Žuhračke, Bratislave, Zvolene a Banskej Bystrici pripomínajú všetkým kľúčové udalosti moderných dejín Slovenska.
 
Hold a úctu účastníkom povstania, ktorí bojovali a položili život za slobodu, česť a budúcnosť slovenského národa vzdávajú aj najvyšší štátni a vojenskí predstavitelia, predstavitelia diplomatických zastupiteľstiev v Slovenskej republike, ako aj priami účastníci protifašistického odboja.
 

Česť a úcta obetiam Slovenského národného povstaniaČesť a úcta obetiam Slovenského národného povstaniaČesť a úcta obetiam Slovenského národného povstaniaČesť a úcta obetiam Slovenského národného povstaniaČesť a úcta obetiam Slovenského národného povstaniaČesť a úcta obetiam Slovenského národného povstania

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: MO SR - Ivan Kelement, ČS PSR - des. Marcel Gondál - Dátum: 27.08.2013
Čítanosť: 7328
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share