Preskocit navigáciu

Prezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky


Prezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky
Vo štvrtok 18. apríla zaznela na nádvorí Prezidentského paláca hymna Estónskej republiky. Na svoju historicky prvú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky pricestoval prezident Estónskej republiky Toomas Hendrik Ilves. Počas dvojdňovej oficiálnej návštevy ho sprevádzala aj jeho manželka Evelin.

Estónskeho prezidenta privítali plnými vojenskými poctami na nádvorí Prezidentského paláca príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky pod vedením veliteľa útvaru plukovníka Miroslava Ištvána.

Oficiálna návšteva najvyššieho predstaviteľa Estónska začala stretnutím s hlavou štátu v priestoroch Prezidentského paláca, kde prebehli bilaterálne rokovania. Náš najvyšší predstaviteľ po skončení rokovaní vyzdvihol nielen výbornú úroveň vzájomných vzťahov, ale aj užitočný vzájomný politický dialóg.

Hlavy oboch štátov sa v diskusii venovali novým možnostiam posilnenia vzájomnej hospodárskej spolupráce, ako aj snahe posilnenia postavenia štátov z východnej časti Európy v organizáciách a štruktúrach EÚ.

Súčasťou návštevy Toomasa Hendrika Ilvesa na Slovensku bolo aj stretnutie s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom, premiérom Robertom Ficom a s primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom.  

Estónsky vrcholný predstaviteľ sa počas návštevy zúčastnil  bezpečnostnej konferencie Globsec, na ktorej aktívne vystúpil so svojími poznatkami z oblasti zahraničnej politiky. Súčasný  prezident Estónska pôsobil v minulosti aj ako minister zahraničných vecí.


Prezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republikyPrezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republikyPrezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republikyPrezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republikyPrezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republikyPrezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republikyPrezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republikyPrezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republikyPrezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republikyPrezident Estónska pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 19.04.2013
Čítanosť: 8770
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share